ASANSÖRLERDE AŞIRI YÜK KONTAĞI NE DEMEKTİR?

Asansörler elektrikli taşıma araçları olduğu gibi aynı zamanda elektronik düzenekler ve sistemlere sahip bir taşıma aracıdır. Asansör kabininde bulunan aksam ve sistemler ile asansör regülatörü denilen ve asansörün motor kısmını oluşturan taşıyıcı parçalardaki sistemler elektrikli ve elektronik sistem ve düzeneklerdir. Asansör emniyet devresi olarak adlandırılan elektronik devre bu düzeneklerden sadece bir tanesidir.

Asansör Emniyet Devresi Ne İşe Yarar?

Elektronik bir düzenek olan asansör emniyet devresi, asansörde bulunan emniyet tedbirlerinin uygulanması sırasında asansörün durdurulması veya hareket ettirilmesi için asansör kabininde bulunan emniyet şarteli, kolu veya düğmeleri ile verilen komutları yerine getirmeye yarayan bir düzenektir. Asansör emniyet devresi, asansöre aşırı yük yüklenmesi durumunda asansörün otomatik olarak bu yükü algılayarak sistem merkezine, yani asansörün beynine ileten sistem olarak da çalışmaktadır.

Aşırı Yük Kontağı Ne İşe Yarar?

Aşırı yük kontağı asansörde bulunan asansör güvenlik sistemleri arasındadır. Ne işe yaradığı adından da net olarak anlaşılmaktadır. Asansöre belirli sayıda kişi veya yükten fazla ağırlık yüklendiğinde veya insan bindiğinde asansör bu yükü taşıyamamaktadır. Böyle bir durumun yaşanması halinde asansör güvenlik sistemleri arasında olan aşırı yük kontağı devreye girmekte ve otomatik olarak çalışarak asansörün hareket etmesini önlemektedir. Aşırı yük kontağının devreye girmesi sayesinde asansör güvenlik sistemleri böylece çalıştırılmış olmakta ve asansörün aşırı yüke karşı hassas olmasını sağlamaktadır. Asansörlerin yük kapasitesi farklı olmaktadır. Her asansörün büyüklüğüne göre değişen yük taşıyabilirliği, taşıyıcı sistemlerinin kapasitesi ile de ilişkilidir. Sorunsuz çalışan, düzenli olarak bakımdan geçirilmiş ve güçlü regülatöre sahip asansörler daha fazla yük taşıyabilirken düşük motor gücü ve kapasiteye sahip asansörler daha az yük taşımaktadır.

Asansör Hız Regülatörü Nedir ve Ne İşe Yarar?

Aşırı yük taşıma durumlarında birçok asansör güvenlik sistemleri sayesinde otomatik olarak durmakta ve hareketini kısıtlamaktadır. Ancak bunun dışında asansör hareket halinde iken aşırı yüklenme veya farklı nedenlerden dolayı asansörün hareket hızında artma görülebilmektedir. Asansör hız regülatörü olarak çalışan düzeneğin devreye girerek hızını yavaşlattığı bu durumlarda regülatörün algıladığı hızlılık durumu anında tespit edilerek asansörün boşlukta bulunan raylarla temas halindeki parçacıklar hareket ettirilmektedir. Bu parçalar asansör hız regülatörü vasıtası ile algılanan komutu uygulayarak asansörün hareket ettiği rayların sıkışmasını sağlayarak asansörün hızının azalmasını temin etmektedirler. Böylece hareket halinde bulunan asansör aşırı yükten dolayı veya kontrolsüz enerji akımından dolayı aşırı hızlanmış olsa bile yavaşlamaya başlayarak normal hızına geri dönmektedir. Aşırı hız regülatörü olarak çalışan düzeneğin harekete geçmesi için asansörde bulunan kişilerin herhangi bir şartel, kol veya düğmeye dokunması veya hareket ettirmesine gerek yoktur.  Aşırı hız regülatörü otomatik olarak devreye giren bir sistemdir. Bu nedenle asansörün aşırı yük veya başka bir nedenden dolayı asansörün aşırı hızlanması halinde regülatör kendiliğinden devreye girerek asansörün yavaşlamasını sağlamaktadır.